Ons zorgaanbod
Intake
Het eerste gesprek bij Balans GGZ begint met een intakegesprek. Het intakegesprek is een kennismakingsgesprek. Het doel van een intakegesprek is dat de cliënt samen met de intaker de zorgen/problemen en de hulpvraag bespreekt. Het intakegesprek met de therapeut duurt ongeveer 60 minuten. Het doel van het gesprek is om er samen achter te komen wat er precies speelt en zo mogelijk ook wat de oorzaken en gevolgen hier van zijn. Het is handig om je voor te bereiden op dit gesprek en je gedachten op papier te zetten. Verslaglegging vindt plaats in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
Psychologisch Onderzoek
Na de intakegesprekken wordt besloten of er een verlengd onderzoek nodig is om een completer (psychiatrisch) beeld te krijgen. Indien wordt besloten (in samenspraak met de client om een (psychologisch) onderzoek uit te voeren) worden hier duidelijke onderzoeksvragen opgesteld. Bij een psychologisch onderzoek wordt op een geordende manier informatie verzameld via afname van psychologische testen, met als doel om een antwoord te geven op een specifieke onderzoeksvraag.
Een psychologisch onderzoek kan bestaat uit onder andere:
- Testonderzoek
- Klinisch onderzoek
- School observatie (bij kinderen)
- Gesprek met informanten
- Psychiatrisch onderzoek
Bij Balans GGZ kan je ook terecht voor enkel onderzoek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld alleen een intelligentie (IQ) test of ander soort onderzoeksvragen.
Voor alle soorten onderzoeken wordt een psychologisch onderzoek verslag gemaakt dat we met betreffende client meegeven.
Behandeling
Bij Balans GGZ kan je terecht al individueel, volwassenen of gezin. Afhankelijk van de hulpvraag die in de intake is besproken wordt de behandeling opgezet. De behandeling kan individueelgericht, partnergericht of gezinsgericht zijn. De afspraken betreft de behandeling worden opgenomen in het behandelplan en het behandelplan wordt regelmatig geevalueerd.
Behandelaanbod
Behandelmethoden
CGT
Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is.Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.
NET
Deze vorm van therapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van PTSS als gevolg van langdurige en/of meervoudige traumatisering bij vluchtelingen. Tegenwoordig wordt narratieve exposure therapie (NET) ook toegepast als behandelvorm bij mensen die heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan militairen die terugkomen uit oorlogsgebieden, mensen die te maken hebben gehad met misbruik of een gewelddadige overval. Narratieve exposure therapie kan helpen deze gebeurtenissen ‘een plek te geven’.
NET is een behandeling met als doel om traumatische – en ernstig schokkende ervaringen te verwerken zodat ze geen impact meer hebben op je leven. Jouw levensverhaal, zowel de goede als slechte herinneringen, staat centraal.
Systeemtherapie
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.
Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties – samen het systeem – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.
Schematherapie
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren. Je kunt schematherapie in verschillende vormen krijgen: individueel, in een groep of een combinatie van beide.
E-healthinterventie
Wij werken met het programma EMBLOOM. Dit gebruiken voor onze ROM verwerkingen en tevredenheidsonderzoek.
Daarnaast wordt deze ook gebruikt voor het invoeren van verschillende oefeningen door de client en registratie opdrachten voor de behandeling. Deze worden middels het embloom-platform klaargezet en verstuurd naar de client. De behandelaar heeft toegang en zicht op deze ingevoerde documenten.
Zo proberen wij naast de een-op-een sessies de behandeling te bevorderen.
Ook gebruiken wij de beeldbelfunctie binnen dit programma voor online overleggen. Er is ook beschikbaarheid om berichten te versturen naar cliënten en zij kunnen dit ook versturen naar behandelaar.
Onze ervaring is dat het ondersteunend werkt voor de gesprekken en het de behandeling bevorderd.
Daarnaast gebruiken wij algemene apps voor mindfulness en ontspanning als calmharm, vgzmindfulnesscoach, sitting stil en breathe2relax. De app wordt ingezet als hulpmiddel tussen de sessies. In de sessies wordt samen met client er aandacht aan besteed en stilgestaan bij de uitgevoerde oefeningen.
SAS-methode is ook een methode die wij inzetten als e-healthmodule. Waarbij de client start met het invullen van een vragenlijst waarna een specifiek luisterprogramma wordt opgemaakt die client via de SAS app dagelijk kan beluisteren. De therapeut kan het proces volgen via het platform voor providers. En tijdens de module en einde van de module vult de client een evaluatieformulier in via de app. Tijdens de reguliere behandelafspraken wordt het proces besproken met de client.
Bij eventuele vragen kan de client tussendoor info@balansggz.nl of behandelaar altijd mailen of bellen naar de praktijk.